Jippii, Vähän Vanhempi Mies ja Myöhäisteini ovat päättäneet lähteä perheineen lomamatkalle! Mukaan otetaan tietenkin Pikkukoululainen, Uhmaikäinen, Varhaisteini ja Teini myöskin. Jotta matkasta tulisi vielä mukavampi, päätetään lähteä omalla autolla Baltiaan ilmastoimattomalla autolla heinäkuussa. Mitä loistavin idea, kertakaikkisesti.

Normaalisti varmaan aloitettaisiin sillä, että mietittäisiin ajankohta matkalle huolella. Teini ja Varhaisteini ovat luonnollisestikin kesälomalla koko koulun loma-ajan. Myöhäisteinillä ja Vähän Vanhemmalla Miehellä ei ole yhtäaikaista lomaa. Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen lomailevat Myöhäisteinin kanssa juhannuksesta alkaen täydet neljä viikkoa eli siis nyt. Koska heinäkuun toinen viikonloppu sopii siis hyvin kaikille muille, paitsi Vähän Vanhemman Miehen työkuvioihin, päätetään valita se. Tätähän ei hidasta yhtään se, että Vähän Vanhempi Mies ei edes tiedä, saako vapaata kyseiselle ajankohdalle. Entäs sitten? Meillä on motto, että kaikki järjestyy.

Toisena juttuna on se auto. Vähän Vanhemmalla Miehellä on seitsemänpaikkainen auto arkikäytössä. Siinä on kuitenkin matka-ajossa muutamia epämiellyttävyys tekijöitä. Esimerkkinä nyt vaikka se, että 2/3 auton matkustajista joutuu viimeisellä penkkirivillä matkustamaan polvet suussa. Näistä toki yhden täytyy olla kuljettaja. Ja koska tuo aiemmin mainittu osuus sisältää lauman teinejä (siis Varhaisteini, Teini ja Myöhäisteini), jotka kaikki haluavat matkustaa aina etupenkillä, tulee jo sanomista tuosta. Uhmaikäistä taas ei voi laittaa viimeiselle penkkiriville sen vuoksi, että turvaistuin ei asetu sinne. Kaiken kaikkiaan kuudestaan matkustaminen on täynnä väittelyä alkaen paikkajaosta. Ainoa, joka sopeutuu tässä kokoperheen mieltäylentävässä automatkailussa tilanteeseen kuin tilanteeseen, on meidän Pikkukoululainen.

Niin, siis Vähän Vanhemman Miehen arkikäytössä oleva auto sellaiselle 1000 kilometrin automatkalle ei välttämättä ole se mukavin vaihtoehto. Hieman mukavampi autovaihtoehto on seisonut pihassa projektina jo tovin, vähän yli vuoden. Tästäkin autosta nyt toki puuttuu sellainen ylellisyysvaruste, kuin ilmastointi, mutta kukapa sellaista tällaisella kokoonpanolla heinäkuussa kaipaisikaan! Tämä reissuun lähteminen vaatii siis autoprojektin loppuunsaattamista Vähän Vanhemmalta Mieheltä. Ehkä teinit osallistuvat projektiin, ehkä eivät.

Miten Myöhäisteini sitten aloitti matkajärjestelyt? No, varaamalla majoituksen, tietenkin. Mikäpä sen mukavampaa, kuin varata majoitus 500 kilometrin ajomatkan päästä ja lisäksi lautalla pitäisi vielä mennä Suomenlahden yli. Tämä kaikki siis kahteen kertaan. Käytettävä ajoneuvo ei ole vielä varmuudella tiedossa, mutta kyllähän nyt jotain keksitään! Myöskään kaikkien osallistujien vapaapäivä kyseessä olevalle lähtöpäivälle ei ole vielä varmaa, mutta matka on nyt varattu ja sinne pitää siis päästä. Koska 5/6 on lomalla ja enemmistö päättää. Järkisyyt ovat toissijaisia.

Joskus tulee mietittyä, että voisikohan sitä toimia näissäkin tilanteissa, kuten normaalit perheet. Säästetään vähän lomamatkaa varten ja suunnitellaan koko perheen voimin kuukausitolkulla eikä vaan varata matkaa, koska nyt vaan sattuu haluamaan? Myöhäisteini ja Vähän Vanhempi Mies kyllä tykkäävät lomailla näin. Myöhäisteini ei varhaisemmissa vaiheissaan kyllä voinut edes kuvitella toimivansa näin. Voidaan siis tehdä päätelmä, että ehkä kaikki muutkin sitten sopeutuu tällaiseen toimintatapaan?

Lomahan se on aina mielessä. Siispä Varhaisteini on tehnyt listan, mitä aikoo tällä lomamatkalla tehdä. Pikkukoululainen katsoo ympärillään olevaa lomaa suunnittelevaa joukkiota hieman epäillen ja Uhmaikäinen kertoo jokaiselle vastaantulijalle, että ollaan menossa huomenna lomalle. Uhmaikäisen maailmassa kun kaikki menneisyyden asiat tapahtui eilen ja tulevat tapahtumat ovat vuorossa huomenna. Teini on ilmoittanut, että ei ainakaan nuku Uhmiksen ja Pikkukoululaisen kanssa samassa huoneessa. Tähän oli Myöhäisteinikin varautunut. Makuuhuoneita on kolme. Oikeastaan niitä on kolme lähinnä sen takia, että Myöhäisteinikin saa vetää jossain vaiheessa kammarin oven kiinni. Lomamatkalla saattaa nimittäin tulla myös niitä hetkiä, jolloin pitkäkin pinna loppuu. Tai ehkä Myöhäisteinillä ei olekaan niin pitkä pinna? Vähän Vanhempaan Mieheen verraten ei muuten olekaan.

Joka tapauksessa tiedossa on taas varmasti jännittävä seikkailu! Meillä ei paljon muita olekaan. Viime viikolla eräs meidän touhuja seurannut oli todennut, että saadaan varmaan ihan arkisesta polttopuiden teostakin mielenkiintoista seurattavaa. Ja muuten saatiinkin, mutta se on taas ihan toinen tarina.