Toisin kuin Myöhäisteinin aiemmista kirjoituksista voisi päätellä, niin Vähän Vanhempi Mies ja Myöhäisteini asuvat virallisesti eri osoitteista. Sanotaanko näin, että menossa on sopeutumisjakso, jossa Myöhäisteini, Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen viettävät pehmeää laskua Vähän Vanhemman Miehen, Teinin ja Varhaisteinin elämänrytmiin. Törmäyskurssilla toki ollaan jatkuvasti, koska kun rakennetaan kahden erilaisen perheen mallista yhtä yhteistä, niin siinä on tekemistä ihan kaikilla.

Jokaisella on oma tapansa sopeutua. Myöhäisteini on nimennyt tämän pehmeän laskun ilman virallista suurperhestatusta sopeutumisjaksoksi. Myöhäisteinin sopeutumisjaksoon kuuluu kirjoittaminen ja tämä blogi. Myöhäisteini on jo vuosia käyttänyt osana omaa muutostaan kirjoittamista, tähän asti ne ovat vain jääneet pöytälaatikkoon Myöhäisteinin omaan käyttöön.

Pikkukoululainen kyseenalaistaa jatkuvasti Teinin ja Varhaisteinin erivapauksia mm. nukkumaanmenoaikoihin liittyen. Hän ei suinkaan ole perheen lapsista ainoa, joka näin tekee. ”Iskä ei koskaan komenna sinun lapsia, niin kuin meitä!”, totesi Varhaisteini Vähän Vanhemmasta Miehestä Myöhäisteinille. On varmaankin totta, että Vähän Vanhempi Mies ei ole vielä kokonaan näyttänyt hermostumistaan Pikkukoululaiselle ja Uhmaikäiselle, eikä myöskään välttämättä Myöhäisteinille. Varhaisteini muistaa säännöllisen epäsäännöllisesti muistuttaa Myöhäisteiniä myös siitä, että ei ota Myöhäisteiniltä käskyjä vastaan. Tosin Myöhäisteini myöntää käyttävänsä pikkuteineihin aseenaan Vähän Vanhempaa Miestä, ja sotkee tämän kyllä jossain vaiheessa teinien väliseen keskusteluun. Voi Vähän Vanhempi Mies –parkaa, joutuu toisinaan selvittämään etänä kaikenlaisia yhteentörmäyksiä!

Myös Pikkukoulainen tuo julki mielipiteensä Varhaisteinin ja Teinin muka helpommasta elosta. ”Teini ja Varhaisteini saa aina enemmän karkkia, kun jaetaan ne porukalla! Ne huijaa ihan varmasti!”, Pikkukoululainen totesi viimeisimmäksi. Myöhäisteini pisti siis Teinin, Varhaisteinin, Pikkukoululaisen ja Uhmaikäisen jakamaan pussillisen Sirkusaakkosia. Voi perhana, että meni tälläkin kertaa Myöhäisteinillä hermot ihan kunnolla! Vähän Vanhempi Mies säästyi tältäkin episodilta, koska oli mennyt tienaamaan (lue: töihin lepäämään), jotta saadaan perheelle juustoa ja kinkkua Myöhäisteinin kesälomarahoilla ostettavan leivän päälle.

Tehtävä oli yksinkertainen: jaetaan pussillinen karkkia tasan kaikille osallistujille. Jakamistehtävä valikoitui Varhaisteinin hoidettavaksi. Koska Myöhäisteini oli tilanteen virallinen valvoja, oli hänen tehtävänsä muistuttaa tasapuolisuudesta. Tämä sai taas vaihteeksi Varhaisteinin nimittelemään Myöhäisteiniä jatkuvan muistuttelun ansiosta. Lopputulemana oli näennäisesti tasan jaetut karkit, tarkastuslaskennassa kuitenkin todettiin jakamisen menneen pieleen. Ja lopputuloksena tietenkin helkutinmoinen huuto, mukana huutokilpailussa tälle kertaa olivat mukana mukana Pikkukoululainen, Uhmaikäinen, Varhaisteini, Teini ja Myöhäisteini. Aivan loistavaa kasvatusta Myöhäisteiniltä jälleen, kun suusta lipsahti, että nyt ”pennut perkele turvat kiinni ja ylijäävät karkit tänne!”. Oli taas oikein superkasvattajafiilis.

Sopeutumisjaksolla Pikkukoululaisella ja Uhmaikäisellä ei ole omaa huonetta. Varhaisteinillä ja Teinillä tietenkin on omat soppensa, koska tämä on tällä hetkellä heidän kotinsa. Uhmaikäinen nukkuu päiväunet olohuoneessa. Onneksi Uhmis on tottunut pieneen meteliinkin nukkuessaan. Uhmaikäisen vetäessä unta palloon Teini ja Varhaisteini olivat vieressä likimain toistensa kurkuissa kiinni ja meteli sen mukainen. Pikkukoululainen tuli jo kysymään, että olisiko hänelle mitään omaa paikkaa siksi aikaa, kun muut pikkuteinit tappelee ja Uhmis vaan nukkuu. Myöhäisteini järjesti Pikkukoululaisen pois tilanteesta.

Sopeutumisjakso on täynnä keskustelua siitä, miten ketäkin lapsista kohdellaan. Toisaalta sopeutumisjakso on aivan loistava kasvunpaikka kaikille osapuolille. Kerrasta ei kuuden toimintamallista saada yhtä toimivaa, kompromisseihin on taivuttava. Myöhäisteini ja Vähän Vanhempi Mieskin käyttävät eri tilainteissa eri toimintatapoja. Yksi suurimmista on se, että Myöhäisteini ei tykkää siitä, että arvostellaan ihmisiä ja asioita nimittelemällä. Siis Myöhäisteini ei vain voi sietää sitä! Kerta toisensa jälkeen Myöhäisteini hokee muulle porukalle, että nimittely ei ole oikea tapa tuoda julki ajatuksiaan, ja että asioita voidaan lähestyä muusta kuin omasta näkökulmasta. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että Myöhäisteini olisi yli-ihminen, jota eivät toiset ihmiset ärsytä koskaan. Kyllä muuten ärsyttää. Tästä omastakin joukkueesta kukin vuorollaan. Mutta juuri se on sitä yhteen kasvamista.