Se tuli takapenkiltä täysin yllättäen ja varoittamatta: ”Minä tiedän, mitä te isän kanssa hommailette. Olen löytänyt kondomeja.” Varhaisteini sen keskustelun aloitti. Tilanne oli siinä mielessä harvinainen, että tällä automatkalla kyydissä oli vain teinejä: Myöhäisteini kuljettajana, Teini pelkääjän paikalla ja Varhaisteini takapenkillä.

Myöhäisteinin aivot ei kauan tilanteessa aikailleet. Vaihtoehdot olivat kohtalaisen vähissä: puhuako säästä vai tarttua tarjottuun keskustelun aiheeseen. Myöhäisteini otti riskin ja tarttui tarjottuun aiheeseen eli seksiin. ”Jaahas. Vai niin. No joo, on meillä seksielämää. Ehkäisyä suosittelen kuitenkin teillekin! Minä en tahdo olla alle kolmekymppinen mummopuolikokelas.” Tämä uusperhe-elämä muuten pakottaa keksimään kaikenlaisia uusia nimityksiä, niistä kerroinkin jo aiemmin.

Tästä saatiinkin sitten keskustelua teinien välillä aikaiseksi. Onko Myöhäisteini sitä mieltä, että seksin harrastaminen on ok? Myöhäisteini on sitä mieltä, mutta ehkäisyn tärkeyttä ei pidä aliarvioida. Varhaisteiniä vielä huvitti, mutta Teini kuunteli vakavana. Ehkä opista jotain meni perille. Mitään kaikki ehkäisymenetelmät kattavaa valistusta ei Myöhäisteini katsonut siinä tilanteessa tarpeelliseksi vetää. Kondomin käyttöön kannustaminen sai riittää. Loppupäätelmä oli se, että Myöhäisteini on nymfomaani. Tosin tätä nimitystä Teini ja Varhaisteini eivät vielä keksineet käyttää.

Myöhäisteini keskusteli käydystä seksuaalivalistuskeskustelusta myös ystävättäriensä kanssa. Ystävättäret jakautuivat tässä kohtaan kahteen leiriin: Myöhäisteini olisi tilanteessa voinut vaan puhua siitä säästä, toinen ryhmä oli sitä mieltä, että Myöhäisteini teki oikein tarttumalla tarjottuun aiheeseen. Samana iltana Vähän Vanhempi Mies yritti yhdessä Myöhäisteininsä kanssa vielä virittää keskustelua aiheesta muun teiniosaston kanssa, mutta Varhaisteiniä ja Teiniä ei aihe enää kiinnostanut.

Vähän Vanhemmalla Miehillä ja Myöhäisteinillä tosiaan on seksielämää. Joskus siinäkin määrin, että pieneltä kiinnijäämiseltä ei ole voitu välttyä. Kerran Teini tuli ystävänsä kanssa yllättäen kotiin. Myöhäisteini ei katsonut tarpeelliseksi selittää, miksi saapui outoon aikaan poikkeavasta ilmansuunnasta, tukka harottaen, paikalle. Mutta Teinin ilme kyllä paljasti, että syy oli jo tiedossa.

Myöhäisteini on myös keskustellut Pikkukoululaisen kanssa lisääntymisestä. Pikkukoululaisen suurin huoli on kieltämättä ollut, että eihän Uhmaikäisen jälkeen tule enää uusia vauvoja. Juuri nyt Myöhäisteinistä tuntuu – tai etenkin niinä päivinä, kun kaikki neljä ovat paikalla – että eiköhän näitä teinejä nyt seuraavalla viidelletoista vuodelle ole aivan riittävästi. Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen eivät kuitenkaan onneksi ole keksineet vielä kysyä Myöhäisteiniltä, mistä ne vauvat sitten tulee sinne äitien vatsoihin. Tosin Myöhäisteini tiedostaa, että tämänkin kysymyksen hetki vielä tulee. Luultavasti se iskee samoin, kuin keskustelu Varhaisteinin ja Teinin kanssa: yllättäen takapenkiltä.