Jokainen useamman kuin yhden lapsen vanhempi tietää tämän ilmiön: toimii niin tai näin, niin kaikki on aina epäreilua! Myöhäisteinin ja Vähän Vanhemman Miehen neljän lapsen suuruusperheessä tämä korostuu entisestään, kun Teini ja Varhaisteini edustavat vanhempaa ikäpolvea ja Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen nuorempaa ikäpolvea. Miten onkaan kaikki epistä!

Teini ja Varhaisteini ovat tehneet selväksi, että Pikkukoululaisen ja Uhmaikäisen on osallistuttava kotitöihin. Lähtökohtaisesti Myöhäisteinikin on sitä mieltä, että kaikki osallistuvat kotitöihin, mutta omien kykyjensä ja taitojensa mukaan. Tapaus polttopuunteko sai kuitenkin jopa Myöhäisteinin hyppimään tasajalkaa ja Vähän Vanhemman Miehen repimään hiuksia päästään.

Polttopuiden teko aloitettiin jo joku aika sitten kokoonpanolla Vähän Vanhempi Mies, Myöhäisteini, Teini ja Varhaisteini. Jo tässä kohtaa saatiin tappelu aikaiseksi siitä, kuka käyttää moottorisahaa, kuka viskoo polttopuut säkkiin ja kuka käyttää halkomakonetta. Koko tuon useamman tunnin (lue: koko pirun päivän) muistivat kuitenkin Varhaisteini ja Teini tuoda julki mielipiteensä siitä, että myös Pikkukoululaisen ja Uhmaikäisen on osallistuttava tähän hommaan! Puista saatava lämpö tulee myös niiden käyttöön. Vaihtoehtoisesti Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen voidaan talveksi sijoittaa lämmittämättömään autotalliin. Niin. Että Myöhäisteini ja Vähän Vanhempi Mies nyt sitten valitsee näistä vaihtoehdoista sopivimman.

Tuli päivä, kun mukaan projektiin otettiin myös Uhmaikäinen ja Pikkukoululainen. Huomionarvoista on se, että käytännössä tämä pudotti Myöhäisteinin työtehon edelliskertaan verraten nolliin. Pikkukoululaisella oli tylsää, työhanskat olivat vääränkokoiset ja janottikin. Uhmis pelkäsi kuollakseen traktoria ja äidin syli oli ainut lohtu tässä Fordeja vilisevässä maailmassa. Kun oltiin tehty kuudestaan polttopuita, kuunneltu parit itkut ja muut huudot, eivät Teini ja Varhaisteini vieläkään olleet täysin vakuuttuneita siitä, että Pikkukoululaisen ja Uhmaikäisen kanssa projektia on mahdoton toteuttaa. Tätä ajatusmallin muutosta ei edesauttanut edes se, että Varhaisteini onnistui vahingossa paiskaamaan kaikessa hässäkässä Myöhäisteiniä halolla päähän.

Nurina jatkui iltapalapöydässä. Teini ja Varhaisteini osoittivat tyytymättömyytensä siihen, että Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen oli kuljetettu polttopuutyömaalta pois jo kello kahdeksan ja perheen lapsiteinit olivat joutuneet olemaan myöhäiseen iltaan asti. Sinällään pikkuiset olivat projektissa mukana aika myöhään, koska oli tämän kokoonpanon yhteisessä tiedossa, että pienempien lasten nukkumaanmenoaika on siinä kahdeksan maissa. Myöhäisteini ja Vähän Vanhempi Mies alkoivat jo oikeasti hermostua Varhaisteinin ja Teinin nillitykseen asiasta. Saatettiin muuten sanoakin, sanomiset eivät tälläkään kertaa ole painokelpoisia. Projektin päätyttyä Teini ja Varhaisteini totesivat ironisesti, että ”kiitos vaan paljon avusta”.

Jokainen useamman lapsen vanhempi tuntee myös ilmiön ”toi sai enemmän kun minä”. Niin tuntevat Myöhäisteini ja Vähän Vanhempi Mieskin. Yleensä ottaen kaikista lapsista kaikki on epäreilua. Pikkukoululainen ja Uhmis kitisevät siitä, että heidän nukkumaanmenoaika on aiemmin kuin Teinillä ja Varhaisteinillä. Teini ja Varhaisteini taas tuovat julki mielipiteensä siitä, että Pikkukoululainen ja Uhmaikäinen eivät koskaan pese vessoja. Myöhäisteinin sivuhuomiona tähän, että jos Myöhäisteini osaisi kloonautua ja pystyisi olemaan seitsemässä paikassa yhtä aikaa, niin yleisen mielihyvän vuoksi Myöhäisteinin olisi hyvä yksin huolehtia siivouksesta. Mutta koska Myöhäisteini ei ole supersankari, joutuu hän antamaan tässä kohtaa periksi ja siivotaan sitten yhteisen siisteysmittapuun mukaan, ei Myöhäisteinin.

Lomapäivän välipalajäätelön jakotilaisuus oli myös oma lukunsa. Myöhäisteiniltä LIPSAHTI, että jäätelöä saa lisää, jos haluaa. VIRHE! Keittiövaa’alla punnitut jäätelömäärät ja tasan jaetut annokset menettivät sillä kertaa pohjansa. Alkoi vääntö siitä, kuka jaksaa syödä minkäkin verran, kuka saa ottaa lisää ja kuka saa kaalia tyhjät jäätelöpurkit. Myöhäisteini laski muutamaan otteeseen hitaasti ainakin kymmeneen (tai kahteenkymmeneen, ehkä viiteenkymmeneen, sataankin). Jos kaksi lasta jo tappelee keskenään, niin Myöhäisteinin ei auta kuin todeta, että tuplaamalla lapsimäärän tuplaa myös mahdollisuutensa onnistua menettämään hermonsa kohtalaisen arkisissa tilanteissa.

Nyt Myöhäisteini lopettaa kirjoituksensa tältä erää tähän. Nyt nimittäin alettiin tappelemaan siitä, kuka saa minkäkin kokoisen pullan ja kuka syö Uhmiksen jämät. Että näin, arkista jähinää. Ihanaa, arkista jähinää.